Despre Concursul de Arhitectură pentru Studenți, Ediția 2023

Despre Concursul de Arhitectură pentru Studenți, Ediția 2023

Concursul de Arhitectură pentru Studenți, denumit anterior “Concurs Studențesc Multi Confort”, se desfășoară în două etape: etapa națională și etapa internațională. A fost organizat pentru prima dată în 2004 de Saint-Gobain ISOVER, în Serbia, și a devenit un eveniment internațional în 2005. Ultima ediție a avut loc la Varșovia și a atras peste 1.600 de studenți din 32 de țări. Saint-Gobain România participă la această competiție de la prima ediție.

Acest Concurs are ca scop recunoașterea muncii membrilor echipelor participante (studenți la arhitectură, design, inginerie în construcții sau alte discipline conexe) în realizarea unui Proiect ce constă în:

 • renovarea unei clădiri existente,
 • proiectarea unei clădiri rezidențiale și
 • planul urbanistic al spațiului public care leagă aceste clădiri,

ce pun în valoare beneficiile soluțiilor Saint-Gobain, realizate cu mărcile noastre à Saint-Gobain Glass și Saint-Gobain Construction Products (Rigips, ISOVER, Weber).

 

1.600

Participanți

220

Universități

32

Țări

 

 

 

Scopul Concursului

Credem că toate clădirile pot și ar trebui să ofere atât performanțe îmbunătățite, cât și sustenabilitate. Ne pasă de maximizarea sănătății și a stării de bine pentru toți, în orice loc - în timp ce minimizăm impactul asupra mediului pe durata de viață a unei clădiri. Universitățile pregătesc generațiile viitoare, iar studenții construiesc deja viitorul. Împreună îl putem construi mai bine. 

Obiectivul Concursului de arhitectură pentru studenți este de a dezvolta un proiect bazat pe durabilitate, atât pentru oameni, cât și pentru planetă. Clădirile vor fi foarte eficiente din punct de vedere energetic, cu emisii reduse de dioxid de carbon și vor oferi un mediu confortabil pentru ocupanții lor, pentru a crea pretutindeni spații mai bune de locuit, de lucru și de petrecere a timpului liber.

 

Cum funcționează?

În fiecare an, Saint-Gobain selectează o țară cu o misiune arhitecturală și colaborează îndeaproape cu municipalitatea locală pentru a dezvolta o temă care va aborda probleme reale, sociale și culturale. Studenți de la diferite universități din întreaga lume își prezintă cele mai bune idei pentru a concura și a câștiga unul dintre premiile oferite în cadrul concursului internațional.

 

Desfășurare Concurs

 • 20 Februarie 2023 - Încheierea preluării proiectelor la Etapa Națională
 • 01 - 10 Martie 2023 – Jurizarea proiectelor înscrise și validate la Etapa Națională
 • 11 – 14 Martie 2023 – Anunțarea și premierea echipelor câștigătoare la Etapa Națională
 • 15 - 31 Martie 2023 - Înscrierea proiectului câștigător al echipei clasificate pe locul I la Etapa Internațională
 • 26 – 28 Iunie 2023 – Eveniment internațional*, Lisabona, Portugalia

*Costurile legate de transport și cazare pentru studenții și profesorul coordonator vor fi acoperite de Saint-Gobain România.

 

Etapa Națională

Participarea la etapa naţională include acordarea de puncte exprimate în procente proiectelor înscrise, pe baza criteriilor de evaluare, de către un juriu desemnat la nivel local, format din 2 profesori universitari, 1 arhitect independent și 3 reprezentanți Saint-Gobain. Proiectul câștigător, aflat pe primul loc la etapa națională, se va califica în etapa internaţională.

 

Etapa Internațională

Un eveniment de 3 zile în care câștigătorii etapelor naționale concurează între ei cu aceeași temă de concurs, în cadrul căruia au loc următoarele activități: ceremonia de bun venit, deliberarea juriului, turul orașului, sesiuni de feedback, ceremonia de premiere și cina de gală.

 

Cine poate participa?

 • Studenți la arhitectură, design, inginerie în construcții sau alte discipline conexe
 • Toți studenții din anii de studiu I-VI care participă în anul universitar în care se desfășoară concursul
 • Studenții vor participa individual sau în echipe de până la 3 membri, fiecare echipă având 1 profesor coordonator
 • Participanții reprezintă universitatea și țara în care studiază în momentul desfășurării concursului

 

Criterii de jurizare Etapa Națională & Internațională

 

Arhitectură

50%

Excelență în design, concept funcțional și detalii regionale, aspect;

Sustenabilitate (aspecte economice, ecologice și sociale)

______________________________________________________________________________________________________________________________

Criterii tehnice

20 %

Construcțile respectă criteriile Saint-Gobain (carbon & energie, resurse & circularitate, sănătate & bunăstare) precum și cerințe de securitate la incendiu;

Sustenabilitate (aspecte economice, ecologice și sociale)

______________________________________________________________________________________________________________________________

Detalii de construcție

20%

Calitatea și coerența detaliilor de construcție propuse în ceea ce privește fizica construcției (punți termice și acustice, etanșeitate și controlul umidității etc);

Sustenabilitate (aspecte economice, ecologice și sociale)

________________________________________________________________________________________________________________________________

Utilizarea produselor

10%

Utilizarea și menționarea corectă a produselor și soluțiilor Saint-Gobain;

Sustenabilitate (aspecte economice, ecologice și sociale)

 

Tema Concursului pentru anul 2023

 

Descoperă succint tema Concursului în imagini vizionând cele două videoclipuri de mai jos.

Vedere cu drona asupra Lisabonei și asupra amplasamentului

Panoramic 360° asupra amplasamentului – experiență imersivă

Pentru detalii complete cu privire la descrierea temei de concurs, informații generale despre Lisabona, cerințele și criteriile de jurizare pentru Concursul de Arhitectură pentru Studenți, ediția 2023, accesează broșura AICI.

 

Regulament

Concursul se va desfăşura conform prevederilor Regulamentului, care este obligatoriu pentru toţi participanţii. Prin participarea la acest Concurs se prezumă cunoaşterea Regulamentului şi acordul participanţilor cu privire la clauzele acestuia.

Participanţii se obligă să respecte şi să se conformeze tuturor termenilor, condiţiilor şi prevederilor Regulamentului, care poate fi consultat AICI.

 

Premii Etapa Națională

                                                                                 

Premiu I               Premiu II               Premiu III              Mențiune I              Mențiune II

1.500 EUR             1.000 EUR                750 EUR                  600 EUR                    300 EUR

 

Premii Etapa Internațională

 

                                                                                    

Premiu I*           Premiu II*              Premiu III*          Premiul Special**      Premiul Studentului***

5.000 EUR             3.000 EUR                1.500 EUR               1.000 EUR                    1.000 EUR

*Aceste premii sunt acordate împreună cu un certificat de premiere semnat de membrii juriului internațional

**Acest premiu este acordat unui proiect de către juriu în semn de recunoaștere a ideilor extraordinare sau a altor calități

***Acest premiu se acordă proiectului care primește cele mai multe voturi din partea echipelor participante la etapa internațională

 

Pentru informații suplimentare, consultă website-ul oficial internațional https://architecture-student-contest.saint-gobain.com/ sau contactează-ne la adresa de e-mail: info.constructionproducts@saint-gobain.com.