Materia primă: IPSOS NATURAL

cover_materia_prima_ipsos_natural

Materia primă: IPSOS NATURAL

Produsele inovatoare ale Saint-Gobain Rigips pe bază de ipsos îndeplinesc cele mai exigente cerințe de calitate.

Materia primă utilizată în procesul de producție al plăcilor din gips-carton si al ipsosului de construcție marca Rigips, dar și al gleturilor și tencuielilor marca Rimano este o materie primă 100% reciclabilă de un număr infinit de ori, provenită din roca de gips extrasă din depozitele naturale de rocă, un mineral natural din Cariera Cheia de la Turda, România, unde compania își desfășoară operațiunile industriale.

Ipsosul natural rezultat din roca de gips are proprietăți benefice pentru sănătate, reglând umiditatea din spațiile interioare: când atmosfera este prea uscată, ipsosul cedează molecule de apă, făcând mediul ambient mai plăcut, iar când mediul este umed, preia din umiditatea excesivă. Această "instalație de reglare a umidității" naturală funcționează exact cât de des dorim și la capacitate maximă, fără vreun consum de energie.

Gipsul natural este un material compatibil cu pielea umană, având acelasi pH. Gipsul poate veni fără probleme în contact cu pielea – de aceea îl regăsim folosit și în medicină (ortopedie sau stomatologie).

Materialele de construcții pe bază de ipsos creează suprafețe « calde » înmagazinând căldura.

În plus, acționează ca o barieră în cazul unui incendiu pentru că moleculele de apâ încorporate în material fac produsele greu combustibile.

Gipsul natural are o îndelungata istorie:

Gipsul a fost folosit în construcții sau diverse decorațiuni din ipsos și alabastru încă din anul 9000 i.d.Hr. Ipsosul a fost descoperit pentru prima dată în regiunea Catal-Huyuk din Asia într-o frescă din subteran și în Israel, sub formă de șape de gips, undeva în jurul anului 7000 i.d.Hr.

În timpul faraonilor, gipsul a fost folosit ca mortar în construcția uneia dintre cele 7 Minuni ale Lumii: Piramida lui Keops (3000 i.d.Hr.).

Utilizarea ipsosului

Ipsosurile - gleturile, tencuielile, chiturile pe bază de ipsos - se utilizează pentru nivelarea și apoi finisarea suprafețelor din interior. În mod uzual, nivelarea și finisarea reprezintă două operațiuni separate.

Ipsosurile au în primul rând un rol ESTETIC, fiind folosite cel mai des la îmbunătățirea aspectului locuinței, pentru netezirea și finisarea pereților.

Totodată, ele reprezintă un suport ideal pentru zugrăvire sau aplicarea tapetului.

Ele nu sunt materiale structurale (nu sunt portante). Cu toate acestea, pot contribui la proprietățile de IZOLARE TERMICĂ, ACUSTICĂ sau de PROTECȚIE ÎMPOTRIVA FOCULUI, a clădirilor.

Produsele pe bază de ipsos (ex. plăci din gips-carton, plafoane din gips-carton etc.) își PĂSTREAZĂ PROPRIETĂȚILE pe toată durata de viață, longevitatea finisajelor fiind similară cu cea a clădirii.

De ce sunt preferate gleturile și tencuielile pe bază de ipsos față de cele pe bază de ciment:

  • Au DURATĂ DE VIAȚĂ egală cu cea a clădirii - nu îmbătrânesc în timp;
  • Suprafață FĂRĂ FISURI - ipsosul are comportament adecvat la diferențe de umiditate & temperatură,  nu prezintă contracții ale materialului;
  • Este un material “STABIL” de la bun început, uscându-se mult mai repede; nu necesită 28 de zile de maturare, precum cimentul;
  • Se APLICĂ MAI UȘOR & RAPID - sunt cremoase, necesită o forță mai mică la aplicare;
  • MAI PUȚINE PIERDERI de material în procesul punerii în operă;
  • ȘANTIER MAI CURAT față de mortarele de bază din ciment, ce necesită grămezi de nisip pentru preparare;
  • Contribuie la CONFORTUL TERMIC al clădirii mai bine decât produsele pe bază de ciment;
  • SUSTENABILE: prietenoase cu mediul – consum redus de CO2 în procesul de producție;
  • MAI SĂNĂTOASE - nu prezintă risc de arsuri pe piele pentru aplicatori;
  • Presiune redusă pe STRUCTURA DE REZISTENȚĂ A CLĂDIRII - produse cu încărcare mai mică în greutate a clădirii.

Impact scăzut asupra mediului înconjurător

Produsele noastre pe bază de ipsos susțin desfășurarea unei vieți sănătoase și protecția mediului, contribuind în mod relevant la construcția clădirilor “verzi”, a clădirilor sănătoase ale sec. al XXI-lea.

Aceste produse au o durată de viață îndelungată, aliniindu-se astfel noilor cerințe ale viitorului în ceea ce privește construcțiile durabile, consumul de materii prime, climatul, sustenabilitatea, dar mai ales protecția mediului.

În plus, procesul de transformare a rocii de gips în ipsos presupune temperaturi similare celor pe care le utilizam acasă pentru a coace o prăjitură, deci un consum energetic redus față de alte procese necesare în alte industrii.  

Măsurile luate încă din faza de exploatare și apoi prin procesul de fabricație și reciclare, scurtarea traseelor de transport și a noxelor rezultate și până la punerea acestora în operă fac să scadă consumurile energetice și, în consecință, să scadă riscul creșterii încălzirii globale și al poluării generale.

Astfel, impactul asupra mediului înconjurător este extrem de redus.

Prin calitatea materialelor sale de construcții și prin tehnologia de care dispune, compania Saint-Gobain Rigips România contribuie la dezvoltarea programului ”Green Homes” (Case Verzi) în Romania, răspunzând astfel provocărilor viitorului.