Materia primă: IPSOS

Produsele inovatoare ale Saint-Gobain Rigips pe baza de ipsos indeplinesc cele mai exigente cerinte de calitate.

Materia prima utilizata in procesul de productie al placilor din gips-carton si al ipsosului de constructie marca Rigips®, dar si al gleturilor si tencuielilor marca Rimano este o materie prima 100% reciclabila de un numar infinit de ori, provenita din roca de gips extrasa din depozitele naturale de roca, un mineral natural din Cariera Cheia de la Turda, Romania, unde compania isi desfasoara operatiunile industriale.

Ipsosul rezultat  din roca de gips are proprietati benefice pentru sanatate, regland umiditatea din spatiile interioare: cand atmosfera este prea uscata, ipsosul cedeaza molecule de apa, facand mediul ambient mai placut, iar cand mediul este umed, preia din umiditatea excesiva. Aceasta "instalatie de reglare a umiditatii" naturala functioneaza exact cat de des dorim si la capacitate maxima fara vreun consum de energie.

Gipsul este un material compatibil cu pielea umana, avand acelasi pH.  Gipsul poate veni fara probleme in contact cu pielea – de aceea il regasim folosit si  in medicina (ortopedie sau stomatologie). In plus, materialele de constructii pe baza de ipsos creeaza suprafete « calde » inmagazinand caldura.

In plus, actioneaza ca o bariera in cazul unui incendiu pentru ca moleculele de apa incorporate in material fac produsele greu combustibile.

 

Gipsul are o indelungata istorie

Gipsul a fost folosit in constructii sau diverse decoratiuni din ipsos si alabastru inca din anul 9000 i.d.Hr. Ipsosul a fost descoperit pentru prima data in regiunea Catal-Huyuk din Asia intr-o fresca din subteran si in Israel sub forma de sape de gips, undeva in jurul anului 7000 i.d.Hr.

In timpul faraonilor, gipsul a fost folosit ca mortar in constructia uneia dintre cele 7 Minuni ale Lumii: Piramida lui Keops (3000 i.d.Hr.).

 

Utilizarea ipsosului

Ipsosurile - gleturile, tencuielile, chiturile pe baza de ipsos - se utilizeaza pentru nivelarea si apoi finisarea suprafetelor din interior. In mod uzual, nivelarea si finisarea reprezinta doua operatiuni separate.

Ipsosurile au in primul rand un rol estetic, fiind folosite cel mai des la imbunatatirea aspectului locuintei, pentru netezirea si finisarea peretilor. Totodata, ele reprezinta un suport ideal pentru zugravire sau aplicarea tapetului.

Ele nu sunt materiale structurale (nu sunt portante). Cu toate acestea, pot contribui la proprietatile de izolare termica, acustica sau protectie impotriva focului, a cladirilor.

Produsele pe baza de ipsos (ex. placi din gips-carton, plafoane din gips-carton, etc.) isi pastreaza proprietatile pe toata durata de viata, aceasta fiind similara cu cea a cladirii.

 

De ce sunt preferate gleturile si tencuielile pe baza de ipsos fata de cele pe baza de ciment

  • Nu imbatranesc in timp (au durata de viata egala cu cea a cladirii)
  • Nu prezinta fisuri datorate contractiei materialului
  • Nu necesita maturare – este un material “stabil” de la bun inceput, uscandu-se mult mai repede
  • Sunt mai usor si mai rapid de aplicat
  • Pierderi de material mult mai mici
  • Intretinere mai curata a santierului, fara gramezi de nisip
  • Prietenoase cu mediul – consum redus de CO2 in procesul de productie
  • Contribuie mai bine la confortul termic al cladirii
  • Mai sanatoase pentru aplicatori (nu prezinta arsuri de piele)
  • Incarcare mai mica (in greutate) a cladirii

 

Impact scazut asupra mediului exterior

Produsele noastre pe baza de ipsos sustin desfasurarea unei vieti sanatoase si protectia mediului, contribuind in mod relevant la constructia cladirilor “verzi”, a cladirilor sanatoase ale sec. al XXI-lea.

Aceste produse au o durata de viata indelungata, aliniindu-se astfel noilor cerinte ale viitorului in ceea ce priveste habitatul durabil, consumul de materii prime, climatul, sustenabilitatea, dar mai ales protectia mediului.

In plus, procesul de transformare a  rocii de gips in ipsos presupune temperaturi similare celor pe care le utilizam acasa pentru a coace o prajitura, deci un consum energetic redus fata de alte procese necesare in alte industrii.  Masurile luate inca din faza de exploatare si apoi prin procesul de fabricatie si reciclare, scurtarea traseelor de transport si a noxelor rezultate si pana la punerea acestora in opera fac sa scada consumurile energetice si, in consecinta, sa scada riscul cresterii incalzirii globale si al poluarii generale. Astfel, impactul asupra mediului inconjurator este extrem de redus.

Prin calitatea materialelor sale de constructii si prin tehnologia de care dispune, compania Saint-Gobain Rigips Romania contribuie la dezvoltarea programului ”Green Homes” (Case Verzi) in Romania, raspunzand astfel provocarilor viitorului.