Îmbunătățirea acusticii în încăperi

Îmbunătățirea acusticii în încăperi

Când undele sonore generate, de exemplu, de vocea umană sau de instrumente muzicale ajung în contact cu o suprafață netedă și dură, o mare parte din undă este reflectată mai departe, iar timpul necesar până la stingerea "ecoului" poate fi lung. Efectul rezultat se numește “reverberație” și este caracterizat de timpul de reverberație – intervalul înregistrat de la încetarea emisiei unei surse sonore dintr-o încăpere, în care nivelul reflexiilor generate scade cu 60dB față de sunetul original, adică devine a 1000-a parte din el. Acest parametru depinde de volumul încăperii și de modul de utilizare a acesteia.
Absorbția acustică reprezintă capacitatea unui material de a absorbi energie acustică. Se masoară cu ajutorul coeficientului de absorbție acustică, care poate avea valori de la 0 - când toată energia acustică este reflectată și până la 1 - când toata energia este absorbită.
Conform normei SR EN ISO 11654, clasele de absorbție acustică în care pot fi încadrate finisajele sunt notate cu A,B,C,D și E, unde clasa A corespunde unui coefcient αw=1.
 
Principala cerință în sălile de curs sau audiție este inteligibilitatea cuvântului rostit. Printr-o dispunere optimă a suprafețelor absorbante și reflectante este posibilă influențarea propagării cuvântului rostit în așa fel încât auditorul să nu fie deranjat de o atenuare exagerată sau dimpotrivă, de o reflexie necorespunzatoare a sunetului.
Combinarea materialelor cu caracteristici diferite (ex: plafoane casetate combinate cu plăci pentru suprafețe continue, mari) duce la atingerea efectului dorit.

Ghid lucrări

Comenzi online
Ghid lucrări

Descoperă propunerile noastre de amenajare și ghidul de lucrări. 

Vezi mai multe

Plafoane casetate

Plafoane casetate
Plafoane casetate

Calculează ușor necesarul de materiale pentru realizarea unui plafon casetat.

Vezi mai multe

Necesar de materiale

Necesar de materiale
Necesar de materiale

Alege soluția potrivită pentru locuința ta și calculează necesarul de materiale.

Vezi mai multe